Home
Zanimljivosti


Zanimljivosti o vinu - deo II

Pod vinogradima u svetu ima oko 8 miliona hektara, i grožđe među svim voćem ima primat u tome. Postoji oko 10.000 varijeteta (sorti) grožđa.

U svetu postoji oko 400 vrsta hrasta, od kojih se samo 20 koriste u proizvodnji buradi. Za proizvodnju kvalitetnog bureta pogodno je samo oko 5% celog drveta hrasta.


Da penušavo vino ne bi penilo van čaše pri sipanju: sipajte prvo malu količinu (koja će se brzo umiriti), a ostatak sipajte u tu količinu - tada neće peniti.

Staro vino se nikad neće ukiseliti i postati sirće. Ono se pokvari oksidacijom.

Opširnije...
 
Grožđe i Vino

VINO
Pod vinom se podrazumeva proizvod dobijen potpunom ili delimičnom alkoholnom fermentacijom šire od svežeg grozđa vinskih sorti vinove loze. Sorta vinove loze ima pored zrelosti i drugih svojstava ploda,odlučujući uticaj na kvalitet vina. Postoji samo jedna vrsta vinove loze koja se koristi za pravljenje vina(vitis vinifera).Međutim, danas u svetu postoji nekih 10 000 podvrsta grožđa.One su rezultat prirodne selekcije uz ogroman uticaj generacija uzgajivača grožđa.
Opširnije...
 
Mala škola proizvodnje vina


PRIJEM GROŽĐA
U vinskom podrumu »Vršačkih Vinograda« AD postoje 4 prijemna mesta koji omogućavaju odvojeni prijem grožđa različitih sorti, odvojeni prijem grožđa po boji, kao i posebu preradu grožđa jače zahvaćenog sivom plesni. Grožđe se doprema traktorskim prikolicama do kolske vage gde se vrši merenje mase grožđa i količina šećera. Istovar grožđa u prijemne bezene obavlja se izdizanjem karoserije (kipovanjem) ili ručno, vilama. Prijemni bazeni su izrađeni od betona kosih strana koje su izolovane staklenim pločicama. Izolacija može da se postigne i premazom epoksidne smole ili tankom košuljicom od plemenitog čelika. Pločice u bazenu od oštećenja štiti guma koja je postavljena radi amortizovanja udara u toku istovara. Na dnu bazena nalazi se beskrajni vijak (Arhimedov vijak) koji transportuje grožđe do muljače.
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 Sledeća > Kraj >>

Strana 2 od 2