Home
Novi hektari pod zasadom, a uskoro i nove sorte „Vršačkih vinograda“ PDF Štampa El. pošta
Napisao Administrator   
petak, 22 jun 2018 08:58

Vršački vinogradi podigli su ovog proleća 76ha novih zasada vinograda, odnosno zasadili 268.000 kalemova na parcelama u Vršcu i Gudurici. U Vršcu se su zasađene bele sorte: Chardonnay, Beli burgundac i Rajnski rizling, dok je teren u Gudurici pogodniji za crne sorte gde su zasađeni: Merlot, Cabenrnet Franc i Širaz (Syrah) kao začinska sorta.

sadjenje

Sadnja je vršena mašinski i celokupan obim je završen za 31 radni dan. Istovremeno, postavljeni su i nasloni, a u toku je postavljanje stubova, ankerisanje i postavljanje žice, što je iskorak u proizvodnji u Vršačkim vinogradima, budući da je dosadašnja praksa bila da se stubovi i nasloni postavljaju godinu ili dve nakon sadnje.

Prvi rod sa novih plantaža dolazi u trećoj godini, kada se očekuje trećina prinosa, dok se puni rod očekuje od četvrte godine.

Osim podizanja novih zasada, izvršeno je krčenje starih nerentabilnih parcele pod vinogradima.

„Vršačke vinograde“, kao preduzeće u stečaju, prošle godine kupio je poslovni sistem Swisslion-Takovo i investirao u sve segmente proizvodnje: vinograde, mehanizaciju i opremu.

Plantaže „Vršačkih vinograda“ sada imaju 807 hektara u prinosu i 76h novopodignutih. U narednim godinama planira se podizanje od 20 do 50 ha godišnje.

 

Poslednje ažurirano utorak, 26 jun 2018 20:44