Home
USPEŠNO ZAVRŠENA BERBA U „VRŠAČKIM VINOGRADIMA“ PDF Štampa El. pošta
Napisao Administrator   
sreda, 11 oktobar 2017 10:59

Prva berba u „Vršačkim vinogradima“, od kada ovo preduzeće posluje u okviru poslovnog sistema Swisslion-Takovo, uspešno je završena 10. oktobra 2017. godine.

„Ulaganja u proizvodni proces i mehanizaciju posle dugog niza godina, kao i iskusno i stručno vođenje, doprineli su tome da na kraju možemo biti zadovoljni rezultatima berbe. Vremenski uslovi u drugom delu vegetacije bili izuzetno nepogodni zbog većeg broja dana sa ekstremnim temperaturama i deficitom padavina što je nepovoljno uticalo na prinos ranih sorti, a najviše Muskat Otonela“, kaže Petra Milanović, izvršni direktor vinogradarstva.

Berba na plantažama „Vršačkih vinograda“ se obavljala kombinovano: mašinski i ručno. Na preko 400 h berba je obavljena sa dva nova kombajna marke Gregoire 8. Na ostatku površina vršila se ručna berba na kojoj je bilo angažovano oko 140 radnika.

„U proteklom periodu „Vršački vinogradi“ su gotovo potpuno obnovili mehanizaciju. Kupljeno je 11 novih traktora za mašinsko branje grožđa, dva nova kombajna, priključna mehanizacija (mašine za zelenu rezidbu, mašine za međurednu obradu zemljišta, mašine redno suzbijanje korova, atomizeri za sprovođenje zaštite, mašina za sadnju kalemova, mašine za osnovnu pripremu zemljišta). Nabavkom nove mehanizacije znatno su se popravili uslovi proizvodnje, što je rezultiralo zadovoljavajućom berbom uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima“, kaže Milorad Obradović, direktor „Vršačkih vinograda“.

Završetkom berbe završena je proizvodna godina, a odmah se nastavlja sa aktivnostima za proizvodnju 2017/18 i kreće sa međurednom obradom zemljišta i rezidbom na zrelo. U toku su aktivnosti na pripremi zemljišta za sadnju oko 100 ha novih zasada kvalitetnih sorti.

Poslednje ažurirano utorak, 07 novembar 2017 08:48